Viktig å trene på rett måte

October 19th, 2022

Trening er viktig, uansett alder og helsetilstand. Dersom man ikke holder kroppen i form, blir man stiv og støl, og man får dårlig kondisjon. Trening styrker musklene og gjør at man tåler mer. Trening senker blodtrykket og øker blodsirkulasjonen. Trening er også viktig for immunsystemet, og trening kan motvirke depresjon. Kort sagt, trening er bra for hele kroppen – og for sjelen.

Men dersom man trener på feil måte, kan treningen også føre til skader. Da virker treningen mot sin hensikt. Når man trener på et treningssenter, kan man ofte få hjelp av en instruktør. Dette er spesielt viktig i starten, eller når man skal prøve ut nye treningsformer og nye treningsapparater. Med riktig instruksjon, unngår man å skade seg gjennom feil bruk av apparatene.

Det er også viktig å trene opp kroppen gradvis. Dersom man er totalt utrent, kan man ikke forvente å bli en vektløfter over natten. Man må ikke starte for hardt, og heller ikke belaste kroppen altfor mye. Dette fører bare til smerter og skader. Utrente personer, eller folk som trener lite, må alltid begynne forsiktig, og øke intensiteten og treningsmengden gradvis. Man må også huske å trene hele kroppen. Mange ønsker kanskje å trene en bestemt muskelgruppe, enten for å få sterkere armer, eller slankere midje.

Men det er viktig å trene hele kroppen. Dersom man bare trener noen få muskelgrupper, men glemmer resten av kroppen, kan det føre til ubalanse i kroppen. Da vil de svakere musklene være ekstra utsatt for skader. Av samme grunn er det viktig å trene begge sider av kroppen like mye. Ellers kan man få skjev belastning på kroppen. Under løpetrening er det veldig viktig å bruke gode sko, slik at man unngår belastningsskader i føtter, ankler og knær.